Hoe maak je een animatie?

Wil je zelf een animatie maken? Leer het ‘spel’ om van niks, tot een verhaal, tot een volledige animatievideo te komen. Het is een proces waarbij creativiteit, een duidelijk verhaal en de juiste tools de sleutels tot succes vormen.

Wil je aan de slag met het maken van een animatiefilm, dan kunnen enkele tools en stappen niet ontbreken. Lees alle tips en tricks en til je kennis en kunde over het maken van animaties naar een hoger niveau. Wie weet pronk je dan binnenkort met je eerste zelfgemaakte animatievideo!

Zelf een animatie maken? Start met deze keuzes en acties

Voordat je start met het maken van een animatievideo, dienen er diverse knopen doorgehakt te worden. Denk aan keuzes zoals: het budget, te besteden tijd, complexiteit van de video, mate van professionele uitstraling, tools, verhaallijn en het doel van de video.

1. Tools

Ga je zelf een animatiefilmpje maken, dan moet je de juiste tools in handen hebben. Bij deze keuze is de mate van ervaring relevant, maar ook de beoogde kwaliteit en tijd die je hebt om de animatievideo zelf te maken.

Voor professionals: Adobe After Effects

De meest gebruikte programma’s voor het maken van animatievideo’s zijn Adobe After Effects en Adobe Illustrator. Ook Animation Agency gebruikt deze software. Echter, als je hier niet bekend mee bent, kun je deze programma’s als een doolhof ervaren.

Voor beginners: Powtoon en Vyond

Gelukkig zijn er meer eenvoudige tools voor het zelf maken van een animatie. Bijvoorbeeld laagdrempelige ‘drag & drop’ tools, zoals Powtoon en Vyond. Hiermee kun je direct aan de slag. Dankzij de vooropgezette formats en animatie beeldenbank is er al aardig wat werk voor je gedaan.

2. Verhaal en inhoud

Als je de gereedschappen hebt, kan het creëren beginnen. Dat wil zeggen dat je verder na moet gaan denken over het volgende: het verhaal, de structuur, de illustratiestijl en de duur van de video.

Verhaal uitdenken

Het is essentieel om eerst je verhaal of concept uit te denken. Hierbij is het belangrijk dat je de duur van de video beperkt en dat je goed nadenkt over het doel van de animatie en het soort animatie. Daarna kun je een storyboard, de eerste concepten en illustraties op papier gaan zetten.

Script schrijven

Als je het concept af hebt, ga je het volledige script schrijven. Het is als beginner wel verstandig om, als je zelf animatiefilmpje maakt, je script voor te leggen aan anderen. Bij gebrek aan ervaring en collega’s kun je dan alsnog sparren. Check op die manier of alles duidelijk en concreet genoeg is.

Bekijk het volledige stappenplan van animatie maken.

Blog 2: Wat kost een animatiefilmpje?

Blog 3: Soorten animaties